Historia

Valkealan Kirkonkylän Nuorisoseura 1910-2012
Valkealan Kirkonkylän Nuorisoseurantalo 1912-2012

Talo on kokenut monenlaisia vaiheita. Siitä on kiistelty moneen otteeseen, jopa repivästi ja suurilla tunteilla. Kun kyseessä on kaksi selkeää ja vastakkaista vaihto ehtoa, keskustelu voi tuskin ollakaan rakentavaa.

Talo on jakanut mielipiteitä jo ennen perustamistaan ja vielä rajummin 1995 tapahtuneen tulipalon jälkeen. Molemmilla kerroilla kyseltiin, onko paikka sopiva ja tarvitaanko taloa ollenkaan. Collianderin veljeksetkin riitelivät paikasta keskenään.

Nuorisoseuran ja seurakunnan välit lämpenivät viimeistään, kun seurantaloa käytettiin kirkkona Aleksanterin kirkon tulipalon jälkeen vuosina 1921-1927.

Historia näyttää, ovatko päätökset olleet oikeita. Nyt tuntuu, että on hyvä, että talo on säilynyt. Talo ja sen hyväksi tehtävät ponnistelut pitävät myös seuran elossa. Muuallakin Valkealassa on nähty, ett änuorisoseurat, joilla on oma talo, ovat säilyneet hengissä. Muut ovat kuihtuneet, jotkut hyvinkin nopeasti. Satavuotisjuhlan viettäminen myös seurassa lienee siis pitkälti oman talon ansiota.

Kiistaa on aika ajoin syntynyt myös toiminnasta. Kaikkineen seuran toiminta on kuitenkin ollut monipuolista, kulttuurista urheiluun, torvisoitosta painonnostoon. Toimintaan on osallistunut arviolta tuhansia ihmisiä.

Seuran kruununjalokivenä on viime vuosina toiminut Valkelaan kesäteatteri, jonka tuotoilla on 100-vuotisjuhlan alla remontoitu niin talon katto kuin maalautettu ulkoseinät.

Kesäteatterin ansiota on, että seura ei ole tällä hetkellä talonsa vanki taloudellisessa mielessä. Talous tulee kuitenkin olemaan aina seuran akilleen kantapää.

Kun talo päätettiin peruskorjata tulipalon jälkeen, onnistumiseen uskovia ei ollut monta, pelikerroin olisi ollut korkea, mutta nyt voimme katsoa luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Talo on parempi kuin valmistuessaan.

Seuraavalla sadalle vuodelle Valkealan Kirkonkylän Nuorisoseura ja seurantalo lähtevät vahvempina ja paremmassa kunnossa kuin koskaan historiansa aikana.

Sellainen talo kuin nuorisoseura!


Matti Ruokolainen,
lehtitoimikunnan puheenjohtaja

Valkealan Kirkonkylän Nuorisoseuran (keskusteluseuran) synty

”Nuorisoseurat, lauluseurat, urheilut käyntiin. Raittiusaate kunniaan... Kun tuli kysymykseen esimerkiksi nuorisoseuran perustaminen kirkonkylän nuorison siveellisen ryhdin kohottamiseksi, asettui hovin herra ajatuksen etunenään.” Näin kirjoitteli 1900-luvun alkupuolella Impi Siukonen kertomuksessaan ”Hovin herra ja rouva”.

Muutamat muutkin vaikutusvaltaiset henkilöt olivat hovin omistajien ajatus ten takana. Torppariyhdyskuntaan tarvittaisiin uudenlaisia harrastuksia – sivistävää ja henkisesti kehittävää toimintaa.

Mahdollisista ensimmäisistä kokouksista tai tapaamisista ei ole pöytäkirjoja.

Liisa Niemi kertoo lukeneensa vuonna 1940 pöytäkirjan alkuajan tapahtumista.

Pöytäkirja on sen jälkeen hävinnyt. Niemi on kirjoittanut siitä muistin mukaan pöytäkirjan.

Kokous pidettiin 24.2.1910 Niinisalon talossa. Kokoonkutsujana toimi ilmeisesti kirjuri Niinisalo. Kokouksessa tehtiin päätös kansan kutsumisesta koolle. Kymenlaakson Nuorisoseurojen Historiassa on hiukan erilainen syntyhistoria. Samoja henkilöitä on molemmissa.

Ensimmäinen pöytäkirja

Ensimmäinen pöytäkirja tehtiin pitäjän tuvassa maaliskuun 13. päivänä vuonna 1910 kello 4 i.p. alkaneessa kokouksessa. Kokouksen puheenjohtajana oli Antton Malin(tuleva esimies), kirjurina Otto Niinisalo, joka myös pohjusti asiaa. ”... oli päätetty toimia siihen suuntaan, että saataisiin aikaan jonkunlaista yhdyssidettä edistysihmisten kesken sekä edistys- ja valistushommat vireille varsinkin nuorison keskuudessa.”

Väliajan jälkeen perustettiin seura ”jolla toistaiseksi on nimenä Valkealan Kirkonkylän Keskusteluseura”. Keskustelu seuralle valittiin väliaikainen toimikunta. Laulu päätettiin ottaa ensimmäisenä seuran ohjelmaan.

Perustava kokous 28.3.1910

Seuran perustava kokous pidettiin pitäjäntuvalla 28.3.1910. Kokoukseen oli väliaikainen toimikunta laatinut säännöt, jotka kokousväki hyväksyi.

Otteita säännöistä:

  • 1 § Seuran nimi on Valkealan Kirkonkylän Keskusteluseura.
  • 2 § Seuran tarkoitus on olla yhdyssiteenä paikkakuntalaisten kesken ja toimia edistysrientojen hyväksi.
  • 3 § Seuran jäseneksi pääsee jokainen seuran tarkoituksen hyväksyvä 15 vuotta täyttänyt, poikkeustapauksessa nuorempikin kansalainen, jonka johtokunta hyväksyy

...Johtokunnan jäseniksi oli niin paljon halukkaita, että jouduttiin lippuäänestykseen, henkilövaalista kun oli kysymys.

Varsinaisiksi jäseniksi tulivat:
kunnankirjuri Otto Niinisalo
torpparin tytär Tilda Niilola
räätäli David Matintalo
sepän tytär Aino Espoo
värjäri Oskari Vuorenrinne
torpparin poika Taneli Ritari

Varajäseniksi tulivat:
majatalon isäntä Muisto Siukonen
torpparin tytär Maiju Ronni
torpparin tytär Leena Niilola

Nuorisoseuraksi

Nimi keskusteluseura ei tyydyttänyt kaikkia jäseniä. Väkeä oli eronnut seurasta. Eronsa syyksi he ilmoittivat, ettei seurannimi vastaa toimintaa. Niinpä yleisessä kokouksessa 15.10.1911 seuran nimi muutettiin Valkealan Kirkonkylän Nuorisoseuraksi.

Uusi nimi oli äänestyksen tulos. Uuden nimen kannattajia oli osallistuneista jäsenistä kolmetoista ja vanhan nimen kannalla oli viisi.

Seuran perustamispäivästä on silloin tällöin ollut erimielisyyttä. Nuorisoseuran täyttäessä viisikymmentä vuotta kiitti seuran silloinen esimies Reino Tuomela niitä naisia ja miehiä, jotka olivat olleet perustamassa nuorisoseuraa vuonna 1910.

Kuulijoiden joukossa oli vielä silloin perustajajäseniä. Nyt viisikymmentä vuotta myöhemmin perustajajäsenet puuttuvat kuulijoiden joukosta. Mielestäni perustamisvuosi ei ole muuttunut!

Nuorisoseura anoi jäsenyyttä Kymen laakson Nuorisoyhdistykseen. Yhdistys hyväksyi seuran säännöt ja seura otettiin haaraosastoksi Kymenlaakson Nuorisoyhdistykseen 20.2.1912.

Valkeala 3.9.2012
Pentti Pöllänen
(Nuorisoseura talonsa vanki)